Voedselallergie

Oorzaak

  • een overgevoeligheidsreactie tegen bepaalde stoffen in de voeding
  • alle voederbestanddelen kunnen een overgevoeligheidsreactie veroorzaken.
    Voorbeelden hiervan zijn: rundsvlees, kip, eieren, soja, maïs, paardenvlees, melk, …

Voorkomen

  • jonge dieren zijn gevoeliger, maar in algemene regel kan het op alle leeftijden voorkomen
  • kan optreden bij het geven van verschillende merken van voeding en is dan te wijten aan een gemeenschappelijk bestanddeel
  • het kan ook voorkomen dat een dier een voedselallergie ontwikkeld tegen een voeding die ze al jaren krijgt

Hoe herkennen?

  • een niet-seizoensgebonden jeuk, vaak op hoofd, oorschelpen en hals, buik en ledematen
  • rode plekken, haaruitval
  • maag-darmklachten: braken, diarree

Hoe stellen we de diagnose?

er wordt een speciaal dieet opgesteld door de dierenarts. Dit moet minimum zes weken gegeven worden

Wat is de behandeling?

een speciaal aangepast dieet, enkel verkrijgbaar bij de dierenarts