Cavia’s worden meer en meer als huisdier gehouden, zowel in groep als solitair. Het is dan ook belangrijk iets af te weten van de voeding en huisvesting van deze dieren.
Huisvesting
Een cavia kan prima buiten gehuisvest worden maar pas op voor een te warme of koude omgeving.
Als het kouder wordt kun je ze beter in een schuur huisvesten of een goed winddicht buitenhok regelen.
Pas vooral op in de zomer! Als de zon fel schijnt kan een cavia die niet in de schaduw kan schuilen oververhit raken en zelfs dood gaan. Dit wordt hitteslag genoemd. Symptomen zijn: een te hoge lichaamstemperatuur van > 41 – 42 graden, shock, bleke slijmvliezen en slap aanvoelen. De prognose is slecht. Als therapie kan geprobeerd worden om de cavia af te koelen en een baxter te geven met een antishockprodukt.
De beste combinaties zijn 2 vrouwtjes bij elkaar of een vrouwtje en een gecastreerd mannetje. 2 mannetjes bij elkaar kunnen nog wel eens gaan vechten als er vrouwtjes in de buurt zijn.
Er zijn veel cavialiefhebbers die wel degelijk goede ervaring met 2 mannetjes hebben en die samen in harmonie leven. Een voorwaarde is dan wel dat het hok voldoende ruim is (100 x 50 cm) en dat ze de mogelijkheid hebben om zich te verschuilen.
Wel zou ik adviseren om dan 2 jonge beren (bv broers) samen op te laten groeien of een oudere met een jonge beer bij elkaar te zetten. 2 oudere (niet-gecastreerde beren) beren op latere leeftijd bij elkaar plaatsen raden we af, zeker als er ook nog vrouwtjes in de buurt zijn!
Een schoon en ruim hok is belangrijk, zorg ook voor plekjes waar de cavia’s in en onder kunnen schuilen.
Gebruik als bodembedekking zaagsel (niet van naaldbomen!) en hieronder kranten. Er zijn ook andere bodembedekkers, zoals houtkorrels, hennepvezels, stro of papiersnippers.
Hygiëne is erg belangrijk. Haal elke dag de vies geworden bodembedekking weg en maak in ieder geval 1x per week het gehele hok schoon. Was het hok uit met warm water en schoonmaakmiddel en droog het goed.
Cavia’s duiken graag ergens onder weg, zorg ervoor dat de cavia zich ergens onder kan verstoppen, bijvoorbeeld onder een huisje of onder hooi.
Geef de cavia ook veel afleiding door bijvoorbeeld veel hooi in de kooi te doen. De cavia eet van het hooi, maar kan er ook onder wegduiken.
Voeding
In hun natuurlijke omgeving eten cavia’s een verzameling grassen, zaden en granen. Cavia’s zijn planteneters.
Een cavia kan net als een mens geen vitamine C aanmaken of gedurende langere tijd opslaan. Cavia’s hebben daarom extra vitamine C nodig in hun voedsel om gezond te blijven.
Ik zou U dan ook het volgende adviseren:
- Caviavoer (met extra vitamine C)
- Hooi !!
- Groente
- 1 tablet vitamine C (50 – 60 mg tablet/dag)
Een cavia eet 10 tot 15 gram caviavoer (met extra vitamine C) per dag, daarnaast moet het veel hooi eten en gematigd groenvoer krijgen. Denk er aan dat cavia’s die niet gewend zijn aan groente hier diarree of gas van kunnen krijgen, laat de cavia er aan wennen. Ook adviseren we om elke cavia een tablet van 50-60 mg vitamine C per dag te geven.
Geef caviavoer (korrels) niet onbeperkt!
Van teveel krachtvoer (brokjes) zullen cavia’s te dik worden en kunnen er blaasstenen of nierstenen ontstaan omdat caviavoer ook veel calcium bevat.
Geef elke dag veel hooi!
Cavia’s hebben net als konijnen en knaagdieren continue doorgroeiende tanden en kiezen. Ze moeten op vezelrijk materiaal bijten om te zorgen dat de tanden en kiezen op elkaar afslijten. Hooi is daarom erg belangrijk om te geven aan een cavia. Ook voor een goede darmwerking is hooi belangrijk.
Groenten
Een cavia zal groenten ook lekker vinden. Laat ze er aan wennen en geef niet onmiddellijk grote hoeveelheden. Harde groenten zijn het beste om te geven dan moet de cavia knagen en goed kauwen op de groente ( bijvoorbeeld biet) je kan echter ook paprika, witlof, wortel en appel geven aan je cavia.
Geef elke dag een tablet vitamine C!
Cavia’s die een vitamine C tekort hebben (ook wel scheurbuik genoemd) kunnen een scala aan klachten vertonen, zoals:
- Door te weinig vitamine C ontstaan binnen 10 – 14 dagen collageen veranderingen in de bloedvaten;
- Bloedingen in slijmvliezen (mond, maagdarm) en gewrichten, deze worden heel pijnlijk;
- Er ontstaan gewrichtsproblemen: ze kunnen daardoor moeilijk lopen;
- Kaakgewrichtsproblemen: de cavia wil niet meer eten door de pijn bij het kauwen;
- De onderkaak wordt minder hard tegen de bovenkaak aangetrokken door spierzwakte en de onderkaak wordt minder goed naar achteren bewogen;
- Er ontstaan afwijkingen aan de kiezen omdat deze te weinig afslijten. Het gevolg is dat er een brug van de voorste onderkaakkiezen over de tong wordt gevormd. Dit zal tot anorexia en sterke vermagering leiden.