Vaccinaties

Wat is een vaccinatie?

VaccinatieBij een vaccinatie worden fragmentjes van virussen ingespoten in het dier. De ingespoten deeltjes zelf zijn ongevaarlijk voor het dier.
Omdat het lichaam deze deeltjes als lichaamsvreemd ervaart gaat het hierop reageren door de aanmaak van antistoffen. Met deze antistoffen is het lichaam gewapend tegen de aanvallen van mogelijke virussen. Zonder die antistoffen hebben de virussen vrij spel om het dier ziek te maken en zelfs te doden.
Omdat de aangemaakte antistoffen na verloop van tijd in aantal dalen is op regelmatige basis een hervaccinatie nodig om hun aantal weer op peil te brengen. Doorgaans wordt aangeraden jaarlijks te hervaccineren.
Puppy’s dienen minstens twee keer gevaccineerd te worden, op (6), 9 en 12 weken. Dit is nodig omdat ze rond de leeftijd van 12 weken de antistoffen, die ze gekregen hebben van hun moeder, verliezen en dus terug wat kwetsbaarder worden.

Waartegen kan uw hond gevaccineerd worden?

Hondenziekte of ziekte van Carré

Deze aandoening kan diverse symptomen veroorzaken gaande van braken, diarree en koorts tot longontstekingen en zenuwsymptomen. De ziekte is meestal dodelijk.

Kattenziekte of Parvovirose

Het virus veroorzaakt vooral maag-darmstoornissen, zoals braken en bloederige diarree met erge uitdroging tot gevolg. Er is ook een risico op ontsteking van de hartspier. De aandoening is in veel gevallen en vooral bij pups dodelijk.

Rattenziekte of Leptospirose of ziekte van Weil

De lever en nieren worden aangetast met in de meeste gevallen de dood als gevolg.

Hepatitis contagiosa (infectieuze leverontsteking door Adenovirus)

Gevaarlijke en vaak dodelijke infectie en aantasting van de lever.

Kennelhoest of Parainfluenza (viraal), of Bordetella bronchiseptica (bacterieel)

Veroorzaakt een langdurige vervelende hoest met soms kokhalzen.
Ontstaat meestal bij dieren die veel contact hebben gehad met soortgenoten, zoals in kennels of dierenpensions. De hoest kan bij behandeling tot een maand aanwezig blijven.

Hondsdolheid of rabiës

Zeer gevaarlijke en dodelijke zenuwziekte. Via overdracht van speeksel, door bijvoorbeeld een beet van een razende hond of een aangetaste vos, kunnen ook mensen besmet worden.

Welk vaccinatieschema kunnen we u aanraden bij uw hond?

De meeste honden hebben al een eerste puppy vaccinatie gehad bij de kweker op 6 weken. Wij zien ze alsdan voor de eerste keer op 9 weken. De basisvaccinaties vinden dan plaats op 9 en 12 weken en daarna jaarlijks.

Hond die binnen leeft en weinig contact heeft met andere honden

vaccinatie tegen parvo, leptospirose, ziekte van carré, infectieuze hepatitis en parainfluenza.

Hond met buitenloop en veel contact heeft met andere honden (ook bij verblijf in kennel)

vaccinatie tegen parvo, leptospirose, ziekte van carré, infectieuze hepatitis, parainfluenza en bordetella bronchiseptica.

Reizende hond

vaccinatie tegen parvo, leptospirose, ziekte van carré, infectieuze hepatitis, parainfluenza, bordetella bronchiseptica en hondsdolheid.

Belangrijke info inzake vaccinatie tegen hondsdolheid

Deze vaccinatie wordt aangeraden vanaf 12 weken  . De hond mag het land dan pas verlaten op een leeftijd van 15 weken.

De geldigheidsduur na eerste vaccinatie is 1 jaar.

Vanaf de tweede vaccinatie zal de geldigheidsduur voor de meeste Europese landen 3 jaar zijn.

Vaccinatie tegen rabiës is facultatief voor België bij bezoek van de streek ten zuiden van Samber en Maas (bv Ardennen). Onder andere voor het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta en Zweden gelden er andere normen.
Voor alle zekerheid neemt u best contact op met uw dierenarts of met de ambassade van het land van bestemming en doorreis.