Ontworming

Waarom is een ontworming noodzakelijk?

Een wormbesmetting kan bij elk huisdier voorkomen.
Natuurlijk zijn er dieren die een groter risico lopen. Pas gekochte puppy’s uit grotere kennels hebben meer risico op een wormbesmetting . Ook bijvoorbeeld, een oudere kat die op een appartement wordt gehouden kan door het eten van rauw vlees besmet worden zonder dat het baasje daar iets van gemerkt heeft.

Daarom is ontwormen ook een standaardbehandeling voor elk dier.
Maar niet alleen loopt elk dier een besmettingsrisico, een worminfectie kan ook lang aanslepen voordat de eigenaar dit opmerkt. De eerste klachten zijn vaak vaag maar ondertussen kan de schade wel oplopen.
Symptomen zoals bijvoorbeeld  diarree, plots veel meer eetlust , vermageren, sleetje rijden, een doffe vacht, braken, groeiachterstand enz. kunnen wijzen op een besmetting. In dit geval kan een initieel banale worminfectie fataal zijn indien niet op tijd behandeld. Door regelmatig te ontwormen krijg je een besmetting snel onder controle, ook al heeft uw dier er nog geen last van.

Enkele voorbeelden van wormsoorten:
Hondontworming001
Afbeelding van een hondenlintworm


Hondontworming002
De hartworm bij de hond



Voorbeeld van een spoelworm bij de hond


Microscopisch beeld van een haakworm, met de tandvormige structuren haakt de worm zich letterlijk vast aan de binnenkant van de darm
Microscopisch beeld van een haakworm, met de tandvormige structuren haakt de worm zich letterlijk vast aan de binnenkant van de darm

Hoe vaak ontworm ik mijn hond?

Pup op 2 – 4 – 6 – 8 weken, daarna om de maand tot een leeftijd van 6 maand. Vanaf 6 maand 4 keer per jaar (elk seizoen), best samen met een ontvlooiingskuur.
Teefjes met een nestje ontworm je best samen met hun pups.
Ook drachtige dieren ontworm je best, raadpleeg hiervoor uw dierenarts want niet alle produkten zijn hiervoor geschikt.

Is er gevaar voor de mens?

De wormeitjes die door de aangetaste honden worden uitgescheiden kunnen accidenteel ook de mens besmetten.
Bij ons kunnen exact dezelfde symptomen voorkomen doch sommige wormen hebben ook de neiging om te migreren doorheen het lichaam en kunnen op die manier ook andere organen aantasten.
Kinderen en oudere mensen vormen de grootste risicogroep.
Door uw hond te ontwormen beschermt u dus niet alleen uw huisdier maar ook uzelf en uw kinderen.

Voor meer info: http://www.rivm.nl/ziekdoordier/zoon_op_rij/