Pyometra of baarmoederontsteking is een bacteriële infectie van de baarmoeder. Vooral oudere teven worden met deze aandoening aangeboden. Soms komt het echter ook bij jonge honden voor. Het ontstaat enkele maanden na de loopsheid of na het werpen, maar vaak merken de eigenaars op dat hun hond al lange tijd niet meer loops is geweest.
Aan de basis ligt de productie van progesteron. Dit hormoon wordt bij elke gezonde hond tijdens de periode na de loopsheid of tijdens de dracht. Ook behandelingen met de “prikpil” gaan een langdurig verhoogde progesteronspiegel induceren. Het progesteron verandert het baarmoederslijmvlies (= endometrium) wat kan evolueren tot een cysteuze endometrium hyperplasie. Veel progesteron in het bloed zorgt voor een daling van de immuniteit en dus een verhoogde vatbaarheid voor infecties, het veranderde baarmoederslijmvlies kan ontsteken en hieruit ontwikkelt zich een baarmoederontsteking.
Er zijn twee soorten baarmoederontstekingen, een open en een gesloten. Bij een open pyometra is de cervix niet gesloten en kan de etter die gevormd wordt in de baarmoeder afgevoerd worden. Deze teven gaan vaak een stinkende vaginale uitvloeiing hebben. Bij de gesloten variant is de cervix gesloten en is de kans op later opmerken van symptomen groter.
Symptomen
Teven met een pyometra zijn suf, hebben koorts en gaan opvallend veel plassen en drinken (polyurie/polydipsie). Af en toe gaat het gepaard met niet eten en braken. De etterige uitvloei bij een open pyometra is echter het belangrijkste symptoom. Deze honden gaan ook veelvuldig likken aan de vulva.
Diagnose
Indien er geen etterige uitvloei uit de vulva is kan een echo van de buik meer informatie bieden. Een bloedonderzoek is bij deze dieren ook aangewezen wegens de kans op septicaemie (= bacteriën die in de bloedbaan terecht komen). Deze bacteriën komen in de nieren terecht en kunnen daar eventueel schade aanrichten wat in het bloedonderzoek te zien is.
Behandeling
Chirurgisch verwijderen van de geïnfecteerde baarmoeder tesamen met de eierstokken is de beste behandeling. De meeste dieren herstellen goed van deze ingreep en kunnen de dag erop terug naar huis. Na de operatie krijgen ze nog pijnstillers/ ontstekingsremmers en een antibioticum mee.