Atopie (huidaandoening)

Wat is een huidallergie?

In het algemeen is allergie een aandoening die gekenmerkt wordt door een overgevoelige reactie op ‘irriterende’ stoffen die allergenen genoemd worden.
Atopische dermatitis is de op een na meest voorkomende vorm van huidallergie bij honden, ongeveer 10% heeft er last van. Het is een erfelijke en normaal gesproken levenslange aandoening die zich meestal voor het eerst openbaart op een leeftijd tussen de 6 maanden en 3 jaar.
Atopie komt veel voor bij o.a. de volgende honderassen: Boxer, West Highland White Terriër, Labrador, Dalmatiër, Sharpei, …

Wat zijn de oorzaken?

Atopische dermatitis ontstaat als honden die overgevoelig zijn in contact komen met veel voorkomende allergenen, zoals huisstofmijt en pollen van grassen, onkruiden of bomen. Deze allergenen kunnen dan een allergische reactie veroorzaken.

Wat zijn de symptomen?

Hondatopie01
Typische localisaties van de jeuk en huidletsels

Het meest opvallende symptoom van atopische dermatitis is jeuk. Honden knagen op hun poten, schuren met hun kop over het tapijt en bijten en krabben hun huid. Door schuren, krabben en bijten irriteren en beschadigen ze hun huid.
Bacteriën en gistcellen gaan zorgen voor een bijkomende ontsteking van de huid met nog meer jeuk en huidletsels als gevolg. Er is haarverlies, roodheid en schilfering in de huid.
De atopische patiënt heeft vaak ook last van oorontstekingen. De oorontsteking kan het enige symptoom zijn.

Hoe komt met tot een diagnose?

  • ofwel via intradermale testen (huidtesten)
  • ofwel via speciale bloedtesten

Wat is de behandeling?

De eigenaar moet goed beseffen dat een complete genezing van deze aandoening meestal onmogelijk is, gezien de genetische achtergrond.
Men tracht met bepaalde medicatie de ziekte (en vooral de jeuk) onder controle te krijgen om zo het leven van de hond aangenamer te maken. Heropflakkering van de symptomen komen veelvuldig voor en zijn onvermijdelijk bij deze aandoening.
Consulteer uw dierenarts voor een aangepaste behandeling voor uw hond.

Hondatopie02
West-Highland Terriër met atopie

Hondatopie03
Atopie met letsels thv het hoofd

Hondatopie04
Sharpei met ernstige atopische dermatitis