FLUTD

Wat is FLUTD ?

FLUDT (Feline lower urinary tract disease) is een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen van de lagere urinewegen bij katten. Er zijn vele mogelijke oorzaken van FLUTD maar de meeste onderliggende oorzaken vertonen dezelfde karakteristieke symptomen:

 • een continue drang om de urineren, persdrang
 • het urineren op ongewenste plaatsen
 • de aanwezigheid van bloed in de urine
 • het urineren is pijnlijk, de kat heeft buikpijn
 • veel likken onder de staar;

KatFludt01
Typisch gedrag van een ‘FLUTD-katertje’

Wat zijn de oorzaken van FLUTD?

Als uw kat één van de bovengenoemde symptomen vertoont, moet u onmiddellijk uw dierenarts raadplegen. Diagnose en behandeling van FLUTD kunnen echter frustrerend zijn. Geschat wordt dat ongeveer 10% van de katten die door dierenartsen onderzocht worden met FLUTD samenhangende aandoeningen hebben. FLUTD komt frequenter voor bij zwaardere dieren met minder lichaamsbeweging. Blaasstenen, blokkering van de urinebuis, kanker, genetische stoornissen van het zenuwstelsel , virale en bacteriële infecties, anatomische afwijkingen en verwonding kunnen oorzaken zijn.
Zelden wordt geconstateerd dat bacteriën en virussen de bron van irritatie zijn en in bijna de helft van de gevallen kan geen specifieke oorzaak van de aandoening worden vastgesteld. De meest voorkomende oorzaak van FLUTD is de vorming van gruis, kleine steentjes of kristallen, die blaasstenen genoemd worden. Deze stenen irriteren de lagere urinewegen en kunnen de doorgang van de urine gedeeltelijk of zelfs geheel blokkeren. Dit kan een levensbedreigende situatie worden. Katers zijn vatbaarder voor FLUTD dan poezen. Een kater heeft immers een nauwer urinekanaal, zodat dit gemakkelijker geblokkeerd raakt.
FLUTD heeft een bijzonder grote negatieve invloed op de kwaliteit van het leven van de kat en het kan moeilijk voor de eigenaar zijn om hiermee om te gaan. Het is niet ongebruikelijk dat, afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de doeltreffendheid van de behandeling, de symptomen zich opnieuw voordoen.

Diagnose

Als uw dierenarts urinestenen heeft geconstateerd, zal door analyse worden bepaald welke soort stenen dit zijn. Er zijn verschillende soorten stenen en iedere soort heeft zijn eigen chemische samenstelling. Er zijn stenen die aanvankelijk in de nieren gevormd worden. De meest voorkomende bij katten geconstateerde urinestenen zijn struviet- of calciumoxalaatstenen.

KatFludt02
Calciumoxalaat kristallen

KatFludt03
Struviet kristallen

Behandeling

Zal gebeuren door voeding van aan struviet of oxalaat gerelateerde FLUTD. De samenstelling van de urine wordt sterk beïnvloed door de inname van voedsel en vloeistof. Ieder soort kristal of steen ontwikkelt zich onder verschillende of zelfs tegengestelde omstandigheden. Daarom moet de behandeling door voeding van deze beide aandoeningen op twee verschillende manieren aangepakt worden. De toe te passen voedingstherapie is altijd afhankelijk van de analyse van de kristallen en/of urinestenen. Vraag hierover raad aan uw dierenarts. Katten zijn gewoontedieren. Een verstoring van hun normale gewoonten kan de aanzet geven tot FLUTD. De katteneigenaar kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van stress bij zijn kat door :

 • ervoor te zorgen dat er altijd veel vers, schoon water klaarstaat
 • geen etensresten van tafel geven, geen snoepjes
 • de kat op regelmatige tijdstippen eten te geven en op dezelfde rustige plaats
 • de kattenbak nog vaker schoon te maken: katten hebben de neiging hun urine op te houden wanneer de kattenbak niet schoon is
 • te proberen zo weinig mogelijk stress bij de kat te veroorzaken: stress kan de vocht- en mineralenbalans van een kat beïnvloeden
 • de kat regelmatig door de dierenarts te laten onderzoeken

Wat als de urineweg verstopt zit?

Een levensbedreigende situatie is als er zodanig veel kristallen zich ophopen in de urineleider van de kat dat het dier niet meer kan plassen. De urineproductie gaat verder maar kan niet naar buiten. Door de drukverhoging in de nieren krijgen we nierinsufficientie die kan resulteren in de dood van uw kat. Een levensreddende operatie moet uitgevoerd worden : eerst en vooral wordt geprobeerd met een sondage van de urinewegen. Helpt dit niet dan wordt een urethrotomie uitgevoerd. De urineleider wordt breder gemaakt waardoor de urine mét de kristallen beter kunnen afgevoerd worden.