Tarieven bij uw dierenarts

Tarieven van uw dierenarts

Wilt u weten wat de kosten voor een behandeling van uw huisdier zullen zijn? Daarover informeer ik U graag op consultatie.

Waarom geen tarieven op de website?

Het grote risico van vergelijken van dierenartsprijzen via websites is de dreiging dat er appels met peren vergeleken worden. Dit willen wij voorkomen. Daarnaast is het lastig om standaardprijzen te geven. Prijzen zijn vaak afhankelijk van gewicht en gekozen behandeling.

Bv voor de sterilisatie van een Duitse dog is er veel meer verdovingsmiddel, hechtmateriaal,… nodig dan voor een chihuahua. Bijgevolg zal de prijs ook hoger liggen.

Bv een sterilisatie kan betekenen dat enkel de eierstokken worden weggenomen maar bij een sterilisatie kunnen ook eierstokken plus baarmoeder worden verwijderd.

Maar een consult is toch gewoon een consult?

Dat klopt volgens mij niet volledig, de prijs wordt onder andere bepaald door:

 • De bestede tijd en aandacht
  Staat u binnen 5 minuten weer buiten zonder uitleg of krijgt uw huisdier volledig de tijd en aandacht en krijgt u goede uitleg? In mijn praktijk neem ik ruimschoots de tijd om uw huisdier op het gemak te stellen en uw vragen te beantwoorden.(bv. bestaat de consultatie enkel uit het leegdrukken van een anaalklier of moet er ook gevaccineerd, ontwormd worden)
 • De mogelijkheden binnen de praktijk
  Wordt u voor alles direct doorverwezen of investeert uw dierenarts ook in diagnostische apparatuur? (bv radiografie, echografie)
 • Inrichting en locatie
  Een goede locatie (bv parkeergelegenheid, bereikbaarheid) vergt een grotere investering en zal tot hogere prijzen leiden dan een praktijk aan huis op het platteland.
 • Kennisniveau
  Als dierenarts moeten we continu bijscholen om mee te zijn met de meest recente ontwikkelingen.
 • Keuze voor veiligheid en kwaliteit   (bv het gebruik van veiligere, nieuwe verdovingsmiddelen die soms ook wat duurder zijn)

Shoppen voor de laagste prijs …

Het staat u natuurlijk vrij om van de ene naar de andere dierenarts te lopen om zo altijd de laagste prijs  te hebben. Echter, om goede diergeneeskunde te bedrijven en goede diagnostiek te plegen is een goed overzicht van de hele geschiedenis van uw huisdier onontbeerlijk. Bij regelmatig switchen van dierenarts gaat dit overzicht verloren waardoor de kosten juist weer op kunnen lopen, of nog erger, een onjuiste diagnose gesteld kan worden.

Ons Prijsbeleid

In onze praktijk gaan we voor de beste kwaliteit, service, aandacht en veiligheid. Het zal dus duidelijk zijn dat u bij ons niet aan het juiste adres bent voor de allerlaagste prijs. Wel streven wij altijd naar de beste prijs/kwaliteitsverhouding. De gezondheid van uw huisdier heeft bij die afweging onze hoogste prioriteit!

Net zoals in vele andere sectoren staat de goedkoopste prijs zelden garant voor kwaliteit.

Is diergeneeskunde duurder dan de menselijke geneeskunde?

In de hierboven vermelde tekst kan u lezen hoe een tarief opgebouwd wordt. In de humane geneeskunde is de kostprijs berekening op een gelijkaardige manier opgebouwd maar de patiënt heeft hiervan zelden enige notie. Vermits de sociale zekerheid hier tussenkomt en het grootste deel van de kosten rechtstreeks met de zorgenverstrekker regelt. De patiënt betaalt enkel een klein percentage van de totale kostprijs. In de diergeneeskunde is dit natuurlijk niet zo en daarom lijken dierenartskosten hoger dan deze die men als patiënt in de geneeskunde doorgaans betaalt. Komt daarenboven ook nog steeds een toeslag van 21% BTW die ook in de humane geneeskunde niet bestaat!

Bestaat er ook een terugbetalingstarief in de diergeneeskunde zoals in de geneeskunde?

Neen

U kan hoogstens een verzekering aangaan voor uw hond of kat. Deze ziekteverzekering zal bepaalde kosten van de diergeneeskundige verzorging terugbetalen. De percentages van terugbetaling zullen voor een groot deel afhankelijk zijn van de jaarlijkse polis prijs.

Meestal is het zo dat hoe hoger uw jaarlijks polis bedraagt hoe groter ook de terugbetaling is van de diergeneeskundige zorgen.