Hoe lang mogen pups wandelen?

Een pup gaat het beste alleen in huis en in de tuin op verkenning. Hij kent zijn eigen grenzen en zal gaan liggen wanneer het voldoende is geweest. Eens de pup rust, wordt hij het beste met rust gelaten en is het af te raden hem op zo’n moment te dwingen mee uit te gaan wandelen.

Als een pup met andere pups aan het spelen is, is het niet slecht om na een vijftal minuten een time-out in te roepen. Dit geeft de pups de kans om even op adem te komen en geeft de eigenaar ook de kans om de pup in een iets rustigere situatie te observeren. Laat de pup uitschijnen dat het genoeg is geweest, dan wordt hij het beste van het gebeuren weggehaald

In bepaalde situaties hebben pups bescherming nodig, zowel tegen zichzelf als tegen de eigenaar. Vandaar dat de regel van 5 minuten per leeftijdsmaand 3 x per dag in het leven geroepen werd. Dit komt neer op:

10wkn-12wkn: (10-15 min) x 3

12wkn-16wkn: (15-20 min) x 3

16wkn-20wkn: (20-25 min) x 3

20wkn-24wkn: (25-30min) x 3

Als conclusie kan gesteld worden dat het sterk aan te raden is om de pup niet te forceren. Zo worden er geen gewrichtsproblemen in de hand gewerkt. De pup kan tijdens een wandeling moe worden. In dat geval is het beter dat de pup gedragen wordt; het wordt ten stelligste afgeraden de pup te dwingen verder te lopen.

Bron: Vlaams Diergeneeskundig Tijdschrift / Dr.Y.Samoy / Vakgroep Medische Beeldvorming en Orthopedie / Faculteit U Gent