Druiven giftig voor uw hond ?!

DRUIVEN GIFTIG?!

Onlangs verscheen het Jaaroverzicht 2013 van het NVIC (Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum) en daaruit blijkt dat de druif met 69 meldingen de meeste intoxicaties bij dieren heeft veroorzaakt. Lelies werden 46 keer genoemd en Hortensia’s 35 keer.
Druiven en trouwens ook rozijnen kunnen met name voor honden zeer gevaarlijk zijn. Ze veroorzaken acuut nierfalen. De verschijnselen die we zien zijn overgeven, diarree en sloomheid. Hoe deze nierschade ontstaat is nog altijd niet helemaal duidelijk. Er is een enorm verschil in gevoeligheid tussen verschillende honden. Sommige honden kunnen van 4 druiven al nierfalen ontwikkelen terwijl er honden zijn die van een 1 kilogram druiven geen problemen krijgen.
Een Engels onderzoek in 2009 (Vet.Rec. 2009; 164:430-431) maakt duidelijk dat het belangrijk is om na inname van druiven zo snel mogelijk de hond te laten overgeven. Dit door middel van een injectie en niet, zoals in het verleden werd geadviseerd door zout in te geven. Want dit is op zijn beurt ook weer giftig.. Vervolgens bestaat de behandeling uit het ingeven van actieve koolstof en het instellen van een goede infuustherapie. Een snelle en adequate behandeling kan een fatale afloop gelukkig bijna altijd voorkomen.
Kortom ook al zijn er honden die wel wat druiven tolereren, ons advies is om ze er nooit van te laten eten. Ook niet eentje!DRUIVEN GIFTIG?!