Huisvesting en verzorging

Waarom eet een konijn zijn eigen stoelgang op?

Konijn

Deze gewoonte is nodig omdat niet alle voedingsstoffen en energie onmiddellijk uit de voeding gehaald kunnen worden. Grote onverteerbare delen komen met de stoelgang naar buiten. Dit zijn de gewone droge en harde keutels. De overige kleinere deeltjes blijven achter en worden eerst, door middel van bacteriële fermentatie, bewerkt in het caecum of blinde darm. Het zijn die keutels die rechtstreeks uit de anus worden opgegeten.Bij een daarop volgende darmpassage worden resterende voedingsstoffen opgenomen.

Binnen of buiten huisvesten?

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehuisvest worden mits het buitenhok bescherming biedt tegen regen, zon en wind.

Als uw konijn binnen gehouden wordt en vooral wanneer hij vrij rondloopt, let er dan wel op dat hij niet kan knagen aan meubels en electriciteitsdraden…

Konijnen zijn van nature zindelijke dieren. In een kooi zullen ze meestal een hoekje zoeken om hun behoeften te doen. Men kan een konijn zelfs aanleren om op een kattenbak te gaan. Vaak belonen met iets lekkers helpt het leerproces.

Houd ik één of meerdere konijnen?

Konijnen zijn van nature groepsdieren.

Twee konijnen samen: wat is de beste keus?

Door seksueel gedrag kan er soms onrust ontstaan, daarom zou ik adviseren om een mannetje en vrouwtje samen te houden. Als u geen ongewenste dekkingen wilt, doet u er best aan om één van beiden te steriliseren/castreren. Een konijn kan al vanaf 3 tot 4 maand geslachtsrijp zijn. Vanaf deze leeftijd moet je ze dus apart zetten om te voorkomen dat ze nakomelingen krijgen.

Konijn en Cavia samen houden?

Een konijn kan samen met een cavia gehouden worden. Houd wel rekening met de verschillende voedingsbehoeften van beide diersoorten.

Verzorging van de vacht.

Konijnen verzorgen hun vacht door zich dagelijks te likken. Er kunnen dan veel haren in de maag en darmen terecht komen waardoor er problemen kunnen ontstaan. Voorkom dit door uw huisdier dagelijks te kammen.