In een deel van Spanje is hondsdolheid vastgesteld.

In een deel van Spanje is hondsdolheid vastgesteld en dus moeten ook wij in dit gebied oppassen met dieren. Dat meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag.

Pas op voor Spaanse honden

In een deel van Spanje is hondsdolheid vastgesteld en dus moeten ook Nederlanders in dit gebied oppassen met dieren. Dat meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag.

De voor mensen levensbedreigende ziekte, ook wel rabiës genoemd, is aangetroffen bij het plaatsje Argés, niet ver van Madrid. Samen met de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) adviseert de NVWA ook om honden of andere huisdieren die meegaan op vakantie in heel Spanje niet in contact te laten komen met andere dieren. In bepaalde gebieden in Spanje geldt een aanlijnplicht. Als eigenaars zich daar niet aan houden, kunnen honden of katten in quarantaine worden geplaatst of afgemaakt op last van de autoriteiten. Verder moeten alle huisdieren die vanuit Nederland afreizen naar Spanje standaard zijn ingeënt tegen rabiës.

Het virus kan op vakantie worden opgelopen door dieren die bijten, krabben of zelfs likken aan een hand waar een wondje op zit. De ziekte komt in de meeste West-Europese landen niet meer voor, maar duikt desondanks een enkele keer op. Het virus dook in februari 2012 nog op in Nederland. Een puppy die was geïmporteerd uit Marokko bleek toen besmet. De NVWA en KNMvD adviseren om geen zwerfdieren of wat voor dieren dan ook mee te nemen van een vakantie.

Wie toch een dier mee naar huis wil nemen, moet aan een aantal regels voldoen. Zo moeten dieren een gezondheidscertificaat of een officieel Europees dierenpaspoort hebben. Als een dier beschermd is, moet het ook een zogenoemd CITES-document hebben. Dat zijn documenten om de internationale handel in beschermde dieren aan banden te leggen. Honden, katten en fretten moeten bovendien gechipt zijn of een tatoeage hebben als identificatiemiddel. Verder zijn een inenting tegen hondsdolheid en soms ook een bloedtest verplicht.

Bron: De Telegraaf Den Haag Nederland