CDA of Color Dilution Alopecia bij de hond

CDA is een genetisch defect waarbij de distributie van pigment in de haren foutief verloopt. Een abnormale aggregatie van het pigment melanine in de haarschachten is verantwoordelijk voor een kleurverandering van de haren. In ernstige gevallen breken de haarschachten en ziet men haaruitval of een abnormale haargroei.

CDA1CDA2CDA3

Het is een huidprobleem die vaker voorkomt bij “blauwe” vachten. Raspredispositie: Dobermann, Yorkshire Terriër, Dwergpinsher, Duitse Dog, Whippet, Greyhound, Saluki, Chow-chow, Teckel, enz.

Symptomen starten op een leeftijd tussen de 4 maand en 3 jaar. De klinische tekenen zijn een progressieve haaruitval en uitdunnen van de vacht die meestal begint op de romp. Ook ziet men een verandering in kleurintensiteit. Secundaire bacteriële infecties met jeuk komen vaak voor.

Differentiaaldiagnose met hyperadrenocorticisme, hypothyroïdie, sex-hormoon dermatosen, alopecie-X, demodex en huidschimmels.

De behandeling bestaat uit speciale antiseptische shampoo en antibiotica. Ook het geven van essentiële vetzuren en melatonine (3-6mg/dier 2x daags) zou doeltreffend zijn.