Voorbeelden van behandelingen en operaties

RXDit is een RX-opname van de achterpoot van een katje die na een verkeersongeluk werd binnengebracht.Na stabilisatie van deze patiënt werd er een ernstige breuk van het dijbeen van de linkerachterpoot vastgesteld. Vermits het hier ging over een verplaatste breuk was een operatie de beste keus.
gezwel-animatieDit katje werd op raadpleging aangeboden met een groot, snelgroeiend gezwel ter hoogte van de melkklieren.Het gezwel werd operatief verwijderd en voor onderzoek naar het labo opgestuurd. De analyseresultaten wezen in de richting van een kwaadaardig, expansief groeiende tumor.
De eigenaar was er op tijd bij want er waren nog geen aantoonbare uitzaaiingen.
FiloutjeFiloutje, een gecastreerde kater, werd binnengebracht wegens plasproblemen. Hij sukkelde reeds een hele tijd met terugkerende obstructies van de urinewegen. Hij was in het verleden reeds enkele keren gesondeerd en ondanks de aanpassing van de voeding keerde het probleem steeds terug.Er werd besloten tot het uitvoeren van een urethrostomie. Dit is het creëren van een kunstmatige plasopening met amputatie van de penis.Na 12 dagen recovery kon onze Filou weer normaal urineren.
IMG_0369-800thoraxdrainEen katje werd in shock binnengebracht met een klaplong of pneumothorax. Het dier was kortademig.
Deze toestand komt voor als er lucht in de pleuraholte terecht komt. (bv ten gevolge van een auto-accident, val van grote hoogte). De pleuraholte is de ruimte tussen het longvlies en het borstvlies.
Er werd een thoraxdrain geplaatst om de lucht te elimineren.
Na 3 dagen was de kat stabiel en mocht ze weer naar huis.

Enucleatieoog2 Enucleatieoog3 Enucleatieoog4

 

 

 

 

Deze kater had een ernstig ulcererend en geïnfecteerd oog. Ten gevolge van de ontsteking en de druktoename in het oog had ze enorm veel pijn en ongemak. De enige optie was dan ook het verwijderen van het aangetaste oog.

Tijdens de ingreep worden de oogleden, oogspieren, oogklieren en het oog zelf weggenomen.

Postoperatief kan er een tijdelijke zwelling waargenomen worden.

Na een 14-tal dagen is de genezing achter de rug. Katten leren zeer snel om met een dergelijk gebrek om te gaan.

Op onderstaande afbeeldingen kunt U zien dat, na het terug groeien van de haren het letsel op zich wel meevalt.

Enucleatieoog1 enucleatieoog6 Enucleatieoog6