Huisvesting

cavia1 cavia3Een cavia kan prima buiten gehuisvest worden maar pas op voor een te warme of koude omgeving.
Als het kouder wordt kun je ze beter in een schuur huisvesten of een goed winddicht buitenhok regelen.
Pas vooral op in de zomer! Als de zon fel schijnt kan een cavia die niet in de schaduw kan schuilen oververhit raken en zelfs dood gaan. Dit wordt hitteslag genoemd. Symptomen zijn: een te hoge lichaamstemperatuur van > 41 – 42 graden, shock, bleke slijmvliezen en slap aanvoelen. De prognose is slecht. Als therapie kan geprobeerd worden om de cavia af te koelen en een baxter te geven met een antishockprodukt.
De beste combinaties zijn 2 vrouwtjes bij elkaar of een vrouwtje en een gecastreerd mannetje. 2 mannetjes bij elkaar kunnen nog wel eens gaan vechten als er vrouwtjes in de buurt zijn.

Er zijn veel cavialiefhebbers die wel degelijk goede ervaring met 2 mannetjes hebben en die samen in harmonie leven. Een voorwaarde is dan wel dat het hok voldoende ruim is (100 x 50 cm) en dat ze de mogelijkheid hebben om zich te verschuilen.

Wel zou ik adviseren om dan 2 jonge beren (bv broers) samen op te laten groeien of een oudere met een jonge beer bij elkaar te zetten. 2 oudere (niet-gecastreerde beren) beren op latere leeftijd bij elkaar plaatsen raden we af, zeker als er ook nog vrouwtjes in de buurt zijn!
Een schoon en ruim hok is belangrijk, zorg ook voor plekjes waar de cavia’s in en onder kunnen schuilen.
Gebruik als bodembedekking zaagsel (niet van naaldbomen!) en hieronder kranten. Er zijn ook andere bodembedekkers, zoals houtkorrels, hennepvezels, stro of papiersnippers.
Hygiëne is erg belangrijk. Haal elke dag de vies geworden bodembedekking weg en maak in ieder geval 1x per week het gehele hok schoon. Was het hok uit met warm water en schoonmaakmiddel en droog het goed.
Cavia’s duiken graag ergens onder weg, zorg ervoor dat de cavia zich ergens onder kan verstoppen, bijvoorbeeld onder een huisje of onder hooi.
Geef de cavia ook veel afleiding door bijvoorbeeld veel hooi in de kooi te doen. De cavia eet van het hooi, maar kan er ook onder wegduiken.